Monimuotoinen luonto kuhisee mikrobeja, jotka edesauttavat terveyttä. Mitä tiukemmin digiruutu pitää ihmisen neljän seinän sisällä, sitä heiveröisemmäksi mikrobi- ja luontoaltistus kutistuu. Kun elimistön puolustusjärjestelmä ei saa tarvitsemaansa mikrobialtistusta, riski sairastua immuunivälitteisiiin tauteihin kasvaa. Näitä sairauksia ovat muun muassa autoimmuunisairaudet kuten; astma ja allergiat, tyypin 1 diabetes, reuma ja Crohnin tauti.
Autoimmuunisairaudessa elimistössä käynnistyy tulehdus omia soluja ja kudoksia vastaan, koska elimistö tunnistaa ne virheellisesti vieraaksi kudokseksi.
Helsingin ja Tampereen yliopistojen yhteiset Adele-hankkeet ovat lisänneet faktatietoa luontoaltistuksen oleellisuudesta immuunivälitteisten sairauksien ehkäisyssä. Tutkimukset ovat yhdistäneet muun muassa uusimman lääketieteellisen ja ympäristöekologisen osaamisen sekä kaupunkisuunnittelun.
Monet immuunivälitteiset sairaudet ovat puolessa vuosisadassa yleistyneet erityisesti kaupunkiympäristössä. Yksi syy on elinympäristön biologisen monimuotoisuuden väheneminen. Ongelma ei ole pieni, sillä jopa viidennes teollisuusmaiden väestöstä kärsii vakavista immuunipuolustusjärjestelmän häiriöistä.