BLOGI

Se oli 70-lukua, leveiden lahkeiden juhlakautta. Oltiin yltä päältä luonnossa. Multaa kynsien alla, kuivia lehtiä hiuksissa, kivien piirtämiä naarmuja käsivarsissa. Ja polvissa. Aina polvissa.

Puhdasta, tervettä luontoaltistusta

Koulutielle vedettiin uusi asfaltti. Se oli 70-lukua, leveiden lahkeiden juhlakautta. Ojanpohjien aarteiden tutkimiseen erikoistuneelle alakoululaiselle aiempaa korkeampi asfaltin reuna koitui kohtaloksi. Siihen syksyyn hankitut punaiset sammarit saivat kompastumisesta vähemmän muodikkaat raidat. Puhdistusyritys ruohotupolla ei sinällään auttanut ahdingossa.

Kotona tuli henkisesti turpaan. Pitääkö aina nuohota joka paikka ja pilata kaikki vaatteet? Mikään ei pysy ehjänä ja puhtaana kuin jollain villi-ihmisellä. Oletko nyt tyytyväinen?
Olin. Löysin sillä kertaa ehjän kumisen vauvanuken, kaksi tyhjää olutpulloa ja hautausmaan kukkaseppeleestä revityt muovikukat. Täydellinen saalis! Jonka ymmärsin kätkeä kotipihastamme aukeavaan metsään ennen tuomiolle astumista.

Kiivassävyisen puhuttelun ja perunoiden jälkeen loppupäivä meni metsässä. Kuten lähes joka päivä. Aarteilla leikkien, Tarzanina heiluen, majoja rakennellen, unohtuessaan kuvottavan hajun aikaansaavia sienisooseja sekoitellen.
Puolukassa käytiin naapurin kolmipoikaisen perheen kanssa. Pienissä muoviämpäreissä enemmän metsää kuin marjaa, mutta yrittämisellä ansaitsi käsittämättömän herkullisilta maistuvat eväsleivät.

Oltiin yltä päältä luonnossa. Multaa kynsien alla, kuivia lehtiä hiuksissa, kivien piirtämiä naarmuja käsivarsissa. Ja polvissa. Aina polvissa.

Vuosien kuluessa Tarzan jäi yhdessä Peppi Pitkätossun ja Vaahteranmäen Eemelin kanssa identiteetin rakentajana taustalle. Marjareissujen kaverit vaihtuivat, samoin metsälenkkien maastot. Sienisooseistakin tuli siedettävämpiä. Joskus metsän siimeksessä pääsi suru turvallisesti – ja äänekkäästi – valloilleen, joskus elämän kiihkeyttä tuli ihmeteltyä yhdessä oravan kanssa.

Nykyään siitä puhutaan luontoaltistuksena. Metsä hoitaa terveyttä monipuolisesti ja tehokkaasti. Tutkijoilta satelee vaikuttavaa faktaa metsän ja ylipäänsä luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista. Tuoreimpien joukossa Tampereen ja Helsingin yliopistojen yhteisessä Adele-hankkeessa on muun muassa osoitettu, että käsiin hierottu metsäinen maa-aines lisää suoliston ja ihon mikrobiston monipuolisuutta. Laaja mikrobialtistus suojaa ihmistä monilta immuuni- ja autoimmuunisairauksilta.

Lukiessani professorin lausumaa ”tärkeää on mahdollisimman laaja altistuminen luonnon monimuotoisuudelle ja bakteeristolle” hymyilen leveästi. Sekä sisäisesti että ulkoisesti.
Olin jo lapsena oikeassa.

Marjut Saarinen

Kirjoittaja kyllästyi nykyjournalismin yhdyssanavirhemyönteisyyteen, etsi uuden polun ja pestautui luonnonkosmetiikan startup-yritys Luonkosille terveysvaikutteisia metsäkakkuja leipomaan. Siinä sivussa syntyy edelleen sanoituksia.

Lue lisää metsätuotteistamme

Vastustuskykyä parantava metsäuute on kosmetiikkamaailmaa mullistava innovaatio. Nyt sitä löytyy ensimmäisenä maailmassa luonkosin tuotteista.