Hexagonal Luonkos healing facial oil cleansing cake with natural fern leaves and white eco-friendly packaging on wooden surface

Unika hudkakor – handgjorda från Nådendal

Luonkos skinnkakor är handgjorda i Nådendal. Uppfinningsrikedomen har ofta understödts av en kontrollerad mängd tejp och buntband eller en grillspatel hämtad från hemmaköket. I Luonkos-kvinnornas familjer har de lärt sig var olika verktyg hör hemma.

Vinterhudvård Läsning Unika hudkakor – handgjorda från Nådendal 3 minuter Nästa Naturkosmetika att ta med på resan

Luonkos skinnkakor är handgjorda i Nådendal

Påståendet på vår webbplats, ”Vi tillverkar våra produkter så kreativt och miljövänligt som möjligt”, är så sant. Den uppfinningsrikedomen har ofta understödts av en kontrollerad mängd tejp och buntband eller en grillspatel hämtad från köket. Faktum är att Luonkos kvinnors familjer har lärt sig var olika verktyg ska användas.

Att göra oljerengöringskakor är ett hantverk

Våra arbetsmetoder och verktyg uppdateras ständigt. De utvecklas, processer förfinas och framsteg firas. Även en liten insikt kan effektivisera processen avsevärt. Och den genererar nya idéer, flammande entusiasm, och vi rör oss återigen snabbt in i sfärerna.

Recept på skinkbakelser, å andra sidan, följs ännu mer exakt. Det är inte lämpligt att vara slarvig när man mäter råvaror. I en liten skinkbakeri är det brukligt att inte störa någon som mäter. Åtminstone inte om man vill göra sin poäng hörd och förstådd. Personen i tjänst vid kokgrytan är i sin egen bubbla. De övervakar ständigt temperaturerna och tillsätter råvarorna enligt instruktionerna. Med omsorg och kärlek. Varje sats tillagas med all den kunskap och skicklighet de har.

När massan sedan formas behövs, förutom hällaren, en sopmaskin. Sopmaskinen är den som jämnar ut bottnarna på skinnkakorna till fina former. Och kör även mellan formbordet och kylskåpet.

Varje hudkaka är ett konstverk

Eftersom det finns en människa bakom skeden är varje Luonkosi-skinntårta unik. De allmänna instruktionerna för tårtorna anger också att det slutliga resultatet bland annat påverkas av kockens humör. Skinntårtor har ibland fräknar, små skavanker, glasyr och roliga mönster. När man tar ut kakformen ur kylskåpet och en enhörning eller ett hjärta tydligt är ritat på botten av en tårta, överväldigas bakarna av glädje: sant hantverksmässigt hantverk! Och samtidigt förundras de: hur lyckas dessa vara så unika individer, trots att degen össas ur samma kruka. Om man knackar en helt fantastisk tårta efter den andra från formen ner på bordet, börjar personen som gör dem pirra: Var är personligheten? Dessa är oskiljbara! Perfektion är tråkigt!

Andra klassens är en ojämn skatt

En nyanställd på en liten kakfabrik får knäppa ut skalkakor ur formarna och göra i ordning dem för förpackning redan från början. Kvalitetskraven blir konkret bekanta och även på natten frågar drömmaren: " Kommer den här kakan att få dig att må bra? ". Den frågan skiljer förstklassig från andraklassig. Den senare har samma vårdande egenskaper som förstklassig, men utseendet är en aning skräp. Om varje kaka får dig att må bra, skulle andraklasskorgen i fabriksbutiken kännas tom. Så även andraklassig är förstklassig på sitt eget sätt. Varje skalkaka förpackas för hand, en efter en. På så sätt hamnar produkten återigen under domarens granskning. Den ekologiska och vackra kakasgen omsluter en pärla som gör hudvården enklare. Slutligen avgör användaren om kakan får dig att må bra.

 

Marjut Saarinen

Författaren tröttnade på den moderna journalistikens snedvridning av sammansatta ord, sökte en ny väg och fick jobb med att baka skinnkakor på Luonkos i Nådendal. Vid sidan av fortsätter han att skriva texter.