Luonkos vastuullisuus | Primal

Arvopohjaisen Luonkosin yritysvastuu

Yritysvastuu on monitahoinen asia. Luonkos on sitoutunut kokonaisvaltaiseen vastuullisuuteen. Yritys on perustettu luomaan muutosta sekä parempaa tulevaisuutta. Ekologisuus on yrityksen ydin-DNA:ta.
Ihon mikrobiomi on kehon suojamuuri Luet nyt Arvopohjaisen Luonkosin yritysvastuu 4 minuuttia Seuraava Luontoaltistus ja metsämikrobit

Yritysvastuu on monitahoinen asia. Luonkos on sitoutunut kokonaisvaltaiseen vastuullisuuteen. Yritys on perustettu luomaan muutosta sekä parempaa tulevaisuutta. Ekologisuus on yrityksen ydin-DNA:ta. Luomme ratkaisuja, joilla sekä nyky- että tulevaisuuden kuluttajat voivat nauttia hyvinvoivasta ihosta vähemmällä tuote määrällä. Tuotteet ovat vastuullisesti tuotettuja ja pakattuina mahdollisimman ekologisesti.

Yritysvastuu teema on ollut lähiaikoina otsikoissa. Tässä ovat ydinkohdat naantalilaisen arvopohjaisen naisten perustaman ja johtaman Luonkos Finland Oy Ltd:n yritysvastuusta käytännössä. Tyypillisesti yritysvastuu jaotellaan ympäristö-, sosiaaliseen sekä taloudelliseen vastuuseen ja tässä alla listattuna pääpiirteittäin Luonkosin toimintatapoja.

Ympäristövastuu

Vesien, ilman ja maaperän suojelu: Luonkosin tuotteiden vesijalanjälki on minimaalinen niin tuotannossa kuin valmiiden tuotteiden käytössä. Tuotteet eivät vahingoita vesistöjä, ilmaa eikä maaperää. Raaka-aineet ovat luonnollisia ja biohajoavia. Luonkos pyrkii hyödyntämään aktiivisesti kosmetiikan valmistuksessa mm. teollisuuden sivuvirroista syntyviä raaka-aineita, kuten koivunkuorijauhetta.

Ilmastonmuutoksen torjunta: Luonkosin tuotanto on suunniteltu niin, että ympäristökuormitus on joka lailla minimoitu. Tuotteet mahdollistavat ihonhoidon yksinkertaistamisen ja ylikulutuksen pienentämisen. Tuotteissa eikä niiden pakkauksissa käytetä muoveja. Pakkaukset ovat zero waste periaattein valittuja ja helposti kierrätettäviä. Pakkausten päämateriaali on Kotkamillsin biohajoava kierrätettävä kartonki, joka on painettu elintarvikkeille tarkoitetuin väriainein. Pakkaus taitellaan käsin, jotta siihen ei tarvita liimoja. Tarrat ovat joko paperitarroja tai valmistettu uusista innovaatiomateriaaleista kuten mäntyöljystä.

Tehokas ja säästävä luonnonvarojen käyttö: Tuotannossa käytetään vain uusiutuvia, luonnollisia raaka-aineita. Tuotteet ovat vedettömiä ja säilöntäaineettomia. Luonkos suosii aina lähituottajien raaka-aineita.

Vastuu tuotteen elinkaaresta ja toiminnan arvoketjusta: Huolellisesti valitut raaka-aineet eivät pilaa maaperää, ilmaa eikä vesistöjä silloinkaan kun ne iholta päätyvät viemäriin. Koko toiminnan arvoketju on tarkasteltu ja maksimoitu vastuullisuusajattelun mukaisesti. Tuotannon aiheuttama jätemäärä minimoidaan ja kierrätetään. Tuotantoon hankittavat tasot, pöydät ja kalusteet ovat uusiokäytössä. Luonkos on valinnut fossiilivapaasti tuotetun “vihreän” energian. Jopa logistiikka on valittu eko-perustein. Luonkos haluaa inspiroida ihmisiä ekologisempiin valintoihin.

Sosiaalinen vastuu

Henkilöstön hyvinvointi ja osaaminen: Luonkosin tavoitteena on rakentaa ja ylläpitää hyvää ja tasapainoista työympäristöä sekä vakituisille että kausityöntekijöille. Työturvallisuus, matala hierarkia, työntekijöiden oman työnsä asiantuntijuus ja avoin kommunikaatio ovat johtamisen ytimessä. Luonkos haluaa maksaa yli TES:n määrittelemää palkkatasoa, ja varmistaa jatkuvan koulutuksen periaatetta. Luonkos on tarjonnut työtilaisuuksia myös työssäoppijoille ja ammatillisille kuntoutujille.

Tuotevastuu ja kuluttajansuoja: Tuotteiden raaka-aineet ovat valittu huolella vaikuttavuuden ja tehon takia (ei ikinä turhia filleriaineita) iholle, mutta myös luontoarvoja sekä lähituotantoperiaatteita kunnioittaen. Luonkosin tuotteet ovat sekä vedettömiä että säilöntäaineettomia. Luonkos käyttää paljon uudenlaisia edelläkävijä raaka-aineita, kuten kiertotalous periaattein tuotettua koivunkuoriuutetta sekä suomalaista huippukeksintöä metsämikrobiuutetta. Raaka-aineet ovat turvallisia ja tuotteet on testattu tuotekehitysprosessissa. Tuotteet on rekisteröity EU-rekisteriin. Tuotteita tai niiden raaka-aineita ei ole testattu eläimillä. Kaikkiin tuotteisiin pätee suomalainen kuluttajansuoja ja sitä olemme sitoutuneet noudattamaan.

Hyvät toimintatavat yritysverkostossa sekä lähiyhteisö- ja yhteiskuntasuhteissa: Luonkosilla on aina päämääränä hyvä, inhimillinen, avoin sekä vastuullinen yhteistyö jokaisen toimijan kanssa. Naantalin kesäputiikille on valikoitu vastuullisia sekä paikallisten toimijoiden tuotteita. Luonkosin edustajat käyvät puhekeikoilla kertomassa arvopohjaisesta yritystoiminnasta erilaisissa foorumeissa: yrityksen idea on inspiroida muitakin yrityksiä vastuullisuuteen.

Ihmisoikeudet: Luonkos pyrkii kaikilla tavoin edistämään tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Luonkos on useana vuonna osallistunut esim. Pride-tapahtumaan sponsoroimalla. Luonkos ja Naisten Pankki tukevat yhteistyöllä ja keräyksellä naisten ja tyttöjen koulutusta ja yrittäjyys toimintaa köyhissä maissa. https://www.naistenpankki.fi/yleinen/hyvaakin-tekemalla-voi-onnistua/. Uusi hyväntekeväisyys yhteistyö World Visionin kanssa alkaa 2.3.2023.

Yleishyödyllisten toimintojen tukeminen: Luonkos on aktiivisesti mukana erilaisin tavoin keräämässä rahaa hyväntekeväisyyskampanjoissa mm. Pelastakaa Lapset ry, Naisten Pankki, World Vision ja olemme lahjoittaneet mm. Naisten Linjalle sekä Hope Ry:lle. Luonkos on mahdollistanut jo 100 naiselle ammatin Naisten Pankin kautta.

Taloudellinen yhteiskuntavastuu

Yhteiskunnan taloudellisen hyvinvoinnin tuottaminen: Luonkos luo työpaikkoja Suomeen. Kaikki tuotanto ja toiminta on Suomessa. Kaikki yhteistyökumppanit ovat kotimaisia. Verot maksetaan Suomeen. Luonkos pyrkii innostamaan yrityksiä kokonaisvastuulliseen liiketoimintamalliin. Luonkosille on myönnetty Avainlippu sekä Design from Finland merkit. Luonkos on Pro Luonnonkosmetiikka sekä Suomen Yrittäjien jäsen. Tuotteet ovat eko-sertifioituja Fi-Natura sertifikaatilla.

“Haluamme kaikessa edustaa vastuullisuuden edelläkävijyyttä. Tuotteet ovat luotu tulevaisuuden trendejä tarkastellen. Uskon syvästi, että yrityksillä on mahdollisuus valinnoillaan luoda tulevaisuuskestäviä tuotteita ja edellytyksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Loppujen lopuksi on kyse jokapäiväisistä pienistä sekä isommista valinnoista ja ydinkysymyksistä, lisääkö tämä vastuullisuutta tai onko tämä oikein. Kyllä sydän tietää. Valinnan peruste pitää silloin olla muualla kuin lyhyen tähtäimen euroissa.” kiteyttää Luonkosin toimitusjohtaja Piritta Fors. Piritta Fors on koulutukseltaan tulevaisuudentutkija (MA, Futures Studies) sekä business coach (Business Coach Master).

Luonkos kehittää, tuottaa ja myy lukuisia kotimaisia sekä kansainvälisiä palkintoja voittaneita uudenlaisia ihonhoitotuotteita. Vedettömät monitoimituotteet mahdollistavat ihonhoidon vähemmillä, mutta erittäin laadukkailla ekologisilla tuotteilla. Luonkos on yksi palkituimmista ja rakastetuimmista suomalaisista luonnonkosmetiikkasarjoista.

“Eettinen, ekologinen ja kotimainen luonnonkosmetiikkasarja. Muovittomat pakkaukset, käsityö ja puhtaasti toimivat tuotteet ilahduttavat läpi sarjan.” Kauneuspilkut -palkinnon voittoperustelut, Kauneustoimittajien yhdistys

Tilaa rakkauskirje

Luonkosin uutiskirjeen tilaajana saat ensimmäisenä tiedon uusista tuotelanseerauksista, tapahtumista ja tarjouksista.