Eroon muovipurkeista

Innovatiivisille tuotteille vastuullinen pakkaus

Luonkos on naantalilainen luonnonkosmetiikkayritys, jonka perustajat turhautuivat teollisten kosmetiikkatuotteiden, muoviroskan yltäkylläisyyteen sekä erilaisten kosmetiikkatuotteiden sekaviin ainesosaluetteloihin. Halu luoda parempia, hoitavampia ja kiertotaloutta kunnioittavia tuotteita ajoi naiset etsimään tuotteille ja pakkauksille vaihtoehtoisen ratkaisun.

“Meidän ajatuksemme on kehittää eettisesti ja ekologisesti kestäviä, laadukkaita ja luotettavia tuotteita siten, että kuluttaja pystyy luottamaan meihin ja meidän prosesseihimme. Halusimme luoda palamaiset, vedettömät ja säilöntäaineettomat tuotteet, jotta niitä ei tarvitse pakata muovipurkkeihin. Ekologinen, toimiva ja kaunis pakkaus antaa tuotteelle sen viimeisen, viimeistellyn, positiivisen silauksen kuluttajalle hänen tehdessään ostopäätöstään”, kertoo Luonkosin perustaja ja toimitusjohtaja Piritta Fors.

Pakkausten filosofia

Tyypillisesti kosmetiikkatuotteet pakataan muovipakkauksiin ja ne on hankala tai mahdoton kierrättää. Koska vastuullisuus, laatu ja ekologisuus olivat jo alusta alkaen olennainen osa Luonkosin arvoja, haluttiin tuoda sama ideologia myös pakkauksiin. 

"Meille oli alusta asti olennaista että pakkaukset ovat vastuullisesti tuotettuja, muovittomia ja ympäristöystävällisiä", ynnää Piritta Fors

Vastuullisuus näkyy kaikessa; tuotteiden raaka-aineista, tuotannosta, pakkauksista ja jopa pakkaustarroista. Kuluttajat voivat luottaa siihen, että valitsemalla Luonkos tuotteen, tekee ekologisesti ja eettisesti hyvän valinnan. Kompromissit eivät kuulu Luonkosin arvoihin, haluttiin luoda kokonaisvaltaisesti oikeat ratkaisut.

Näin syntyi idea vastuullisille pakkauksille ja palamaisille kosmetiikkatuotteille

Luonkosin haluna oli luoda palamaisia ja jauhemaisia tuotteita, jotta pakkaukset voitaisiin valmistaa ilman muoveja. Tuotteissa ei myöskään haluttu käyttää vettä tai säilöntäaineita. Luonkosin ihonpuhdistukseen ja -kosteutukseen tarkoitetut palatuotteet ovat öljypohjaisia, joka asetti kierrätettävälle, muovittomalle pakkaukselle omat haasteensa. 

“Halusimme löytää ratkaisun pakkauksille, jotka ovat taiteltavia, liimattomia, muovittomia sekä helposti kierrätettäviä. Olemme arvopohjainen yritys ja haluamme, että se näkyy jokaisessa tekemässämme valinnassa”, kertoo Fors.

Syntyi idea innovatiivista, kuusikulmaisista pakkauksista. Haluna oli myös palvella käyttökokemusta, miten palatuotteet ja pakkaus toimisivat jokapäiväisessä käytössä. Tuotteen pakkauksen haluttiin soveltuvan myös tuotteen säilytykseen - näin kehittyi ajatus täysin uudenlaisesta “hissitekniikasta”. Palatuotteen voi nostaa läpän avulla pois pakkauksestaan, tekniikka on käytännöllinen yksityiskohta. 

Myös pakkausmateriaalin hiilijalanjälkeen haluttiin kiinnittää huomiota. Sopiva materiaali ja tuottaja oli haussa pitkään. Pakkausmateriaalin kriteereiksi asetettiin pakkauksen vuotamattomuus; öljypohjaiset tuotteet sekä jauhetuotteet vaativat omanlaisensa kestävän ja toimivan pakkauksen. MM Kotkamills toi samaan aikaan markkinoille uudet, helposti kierrätettävät, öljynkestävät kartongit. Syntyi yhteistyö ja pakkaus, jolla pystytään toteuttamaan arvoihin sopiva ja kaunis toiminnallinen ratkaisu. 

2019 valmistui ensimmäiset innovatiiviset biohajoavat, zero waste -pakkaukset, jotka ovat Luonkosille tyypillisesti, ainutlaatuisia. Pakkausten muotokieli, värikkäät sävyt ja käytetyt materiaalit ovat kosmetiikkapakkausten joukossa poikkeavia. Ne erottuvat myymälähyllyissä ja käyttäjät ovat antaneet paljon positiivista palautetta. Pahvipakkaukset ovat yleensä neliöitä tai pyöreitä. Kuusikulmainen hexagon tulee hyvin esille hyllyssä, se on pinottava ja helppo asetella. 

"Olemme erittäin tyytyväisiä pakkausten huomiota herättävään muotoon; hexagon on luonnollinen muoto joka ilmenee monissa asioissa kuten kaikille tutuissa mehiläiskennoissa ja myös ihmisen DNA:ssa. Taiteltavuus oli myös iso tekijä, mistä olemme ylpeitä; pakkauksissa ei tarvita liimaa", jatkaa Fors.

Mistä ja miten innovatiiviset pakkaukset tehdään

MM Kotkamills on kotimainen, innovatiivinen yritys, joka täytti Luonkosin tarkat kriteerit pakkausten ekologisuuden ja käytettävyyden suhteen.

Pakkausten kannen materiaali ALASKA® BARRIER kuitu saadaan sertifioiduista ja kestävästi hoidetuista pohjoisista metsistä. Materiaali on kulutusta kestävä ja siinä painojälki näyttää erityisen hyvältä. Herkullisen väriset pakkaukset painetaan elintarvikeväreillä.

Pakkausten pohjan materiaali ISLA® Duo takaa pakkaukselle rasvan- ja kosteudenkeston, pakattava tuote on öljypohjainen. Luonkosin öljypuhdistuskakut ovat maailman ensimmäiset kosmetiikkatuotteet, jotka on pakattu tähän huikeaan innovatiiviseen materiaaliin.

Pakkaukset ovat kokonaisuudessaan liimattomia ja täysin kierrätettäviä. Pakkauksissa käytettävät tarrat ovat mäntyöljypohjaisia ja 100% biohajoavia.

Luonkos Refresh palkittu muoviton kartontipakkaus

Palkittuja pakkauksia

Luonkosin kuusikulmaiset pakkaukset palkittiin USA:ssa kansainvälisen 2020 FSEA Gold Leaf -kilpailun kolmannella sijalla pakkausten ainutlaatuisesta taitos-efektistä. Kilpailun arviointikriteereinä olivat tuotteen design, toteutus ja toteutuksen vaikeustaso.

Luonkos oli mukana 2022 Suomen vastuullisin tuote kilpailussa finalistina Refresh kuivashampoo -tuotteella. Tämä kiertotalouden periaattein valmistettu kuivashampoo on kotimainen, jauhemainen tuote, joka raikastaa hiuksia ilman vettä ja kemikaaleja. Tuote on pakattu tuttuun tapaan Luonkosin kierrätettävään kartonkirasiaan, ilman muoveja.

Luonkos

Luonkos valmistaa innovatiivisia ja kekseliäitä tuotteita ihonhoitoon. Luonnollisista ainesosista valmistetut tuotteet auttavat ihoasi voimaan paremmin, luontoa kunnioittaen.

Kaikki Luonkos tuotteet valmistetaan Suomessa ilman vettä, säilöntäaineita, muoveja tai eläinkokeita.

Hyvästi muovipurkkimeri ja monimutkaiset ihonhoitorutiinit!

Valitsemalla Luonkos tuotteen teet ekologisesti ja vastuullisesti hyvän valinnan - säästät ihoa, luontoa sekä kukkaroasi. 

MM Kotkamills

Suomalainen metsäteollisuusyritys MM Kotkamills on kokenut, vastuullinen, globaalisti toimiva kumppani, joka valmistaa innovatiivisia, uusiutuvasta luonnonvarasta, puusta, kehitettyjä tuotteita. Vastuullisesti valmistettuja tuotteita ovat mm. elintarvikekäyttöön soveltuvat kuluttajapakkauskartongit. Täysin kierrätettäviä ALASKA® ja ISLA® -kartonkituotteita on valmistettu vuodesta 2016 alkaen, ja vuonna 2018 aloitettiin vesipohjaista dispersiota hyödyntävien, muovia korvaavien kartonkilajien valmistus elintarvike- ja muiden pakkausten sekä tarjoiluastioiden materiaaliksi. Kaikki tuotteet ovat ympäristöystävällisiä, kierrätettäviä ja turvallisia käyttää.

Tilaa rakkauskirje

Luonkosin uutiskirjeen tilaajana saat ensimmäisenä tiedon uusista tuotelanseerauksista, tapahtumista ja tarjouksista.