Taliköhnän kuolema

Taliköhnän kuolema

Tali-ihottuma, taliköhnä eli seborrooinen ihottuma on yleinen, pitkäkestoinen, tulehduksellinen ihosairaus. Se ei ole allergiaa eikä se aiheudu huonosta hygieniasta.

Teinin iho ja hellä puhdistus Luet nyt Taliköhnän kuolema 3 minuuttia Seuraava Talven ihonhoito

Ihokakku hyökkäsi taliköhnän kimppuun

”Onko vielä jotain, mitä minun pitäisi tietää? Oletko jättänyt kertomatta mitään, mikä mielestäni saattaa olla olennaista suhteemme etenemisen kannalta?”

Hyviä kysymyksiä seurusteluvaiheessa.

Sulhasehdokas käytti tilaisuuden:

”Minulla on taliköhnä.”

Morsian: ”Tarttuuko se?”

”Ei.”

”No mitä syötäis tänään?”

 

Morsian kuitenkin tutkiskeli välittämisen ja hienoisen uteliaisuuden nimissä aihetta.

Tali-ihottuma, taliköhnä eli seborrooinen ihottuma on yleinen, pitkäkestoinen, tulehduksellinen ihosairaus. Se ei ole allergiaa eikä se aiheudu huonosta hygieniasta. Seborrooinen ihottuma ei tartu.

Taliköhnä johtuu ihon liiallisesta talin tuotannosta ja Pityrosporum-hiivasienen lisääntymisestä. Sienen vaikutuksesta talista muodostuu ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Tyyppioire on ihon rasvainen tai kuiva hilseily. Hilse saattaa kasautua iholle ”kakuiksi”. Oireisiin kuuluu myös punoitusta, kutinaa ja kirvelyä.

Seborrooinen ihottuma esiintyy ihoalueilla, joilla on runsaasti talirauhasia. Usein siis karvankasvualueilla. Ihottuma pahenee useimmilla talvisin ja rauhoittuu kesällä.

Taipumus tali-ihottumaan on pysyvä. Taikatemppuja ei hoidon puolella tunneta, vaan pyrkimyksenä on pitää oireet kutakuinkin kurissa. Tärkeimmäksi hoidoksi on todettu päivittäinen pesu vedellä ja saippualla. Pahat jaksot hoidetaan kuuriluontoisesti kortisonilla.

 

Pieneksi ihmeeksi luokiteltavaa

 

Viisikymppisenä taliköhnän uhri oli jo ehtinyt sopeutua hilseilevään ja kiristävään kumppaniinsa. (Ei sisällä viittaussuhdetta morsiameen.) Nuoruudessa tuli juostua lääkäreissä ja nautittua erilaisia lääkekuureja, mutta tulokset jäivät köyhiksi medisiinareiden rikastuessa. Tilanteen hyväksyminen oli halvempi vaihtoehto.

Elämänpolun reipastahtinen mutkittelu ja kyydissä pysymiseen keskittyminen sai morsionkin unohtamaan sulhasmiehen ihopulmien ratkaisuyritykset. Näyttihän tuo siltä kuin pitikin: mieheltä.

Vaan tulipa eteen Luonkosin ihokakku. Morsian kokeili Rebirthiä pintakuivan sekaihonsa puhdistukseen todeten muutaman käyttökerran jälkeen tulleensa ihonhoidon paratiisiin: laiska itsensä hoitaja pärjäsi pelkällä öljypuhdistuskakulla. Kun lika ja liiat öljyt oli pyyhitty kasvoilta, jäi iho pehmeäksi eikä kiristänyt yhtään. Vuosikausien tulokseton rasvoilla läträäminen sai stopin. Ja sulhanen suosituksen.

Sulho kiltisti kokeili, koska oli oppinut, että osa ämmien touhusta oli yllättävänkin hedelmällistä. Ja kun luvattiin todella helppoa ihonhoitorutiinia. Taliköhnä sai Complete-öljypuhdistuskakkua pintaansa ja jo parin kolmen päivän jälkeen muutos oli naurettavan suuri. Naurettavan siksi, ettei kukaan tulisi uskomaan, kuinka paljon kasvojen iho parani niin pienessä ajassa. Hilseily ja punoitus antoivat periksi, iho muuttui huomattavasti tasaisemmaksi. Täsmäkakku tuntui suorastaan hillitsevän köhnimistä.

Complete vaihtui välillä puhtaasta uteliaisuudesta metsäkakku Infinityyn ja iho tykkäsi edelleen. Mies näytti nuorentuneen vuosia eikä hilseillyt. Iho antoi anteeksi senkin, että kakuttelu joinakin iltoina unohtui. 

Nykytilanne? Sulhon naama on kuin lapsen pylly. Morsian kokee myötäilossaan pienen pientä harmaampaa sivujuonnetta: omastakin kuonosta olisi muutama ikävuosi voinut karista. Viisas sulho toki väittää näin tapahtuneenkin.

 

Marjut Saarinen
Kirjoittaja kyllästyi nykyjournalismin yhdyssanavirhemyönteisyyteen, etsi uuden polun ja pestautui Naantaliin Luonkosille ihokakkuja leipomaan. Siinä sivussa syntyy edelleen sanoituksia.

Tilaa rakkauskirje

Luonkosin uutiskirjeen tilaajana saat ensimmäisenä tiedon uusista tuotelanseerauksista, tapahtumista ja tarjouksista.