Atooppinen iho

Atooppinen iho

Atooppinen ihottuma on yksi tavallisimpia ihotauteja. Aikuisista noin 25–30 prosenttia on jossakin elämän vaiheessa sairastanut atooppista ihottumaa. Tämä tarkoittaa Suomessa reilusti yli miljoonaa ihmistä (allergia.fi). Luonkosin öljypuhdistus ja vartaloöljyt tuovat helpotusta atoopikon oireisiin.

Atooppinen ihottuma (atooppinen ekseema, taiveihottuma) on krooninen, kutiseva, tulehduksellinen ihotauti. Ihottuman syntyyn vaikuttavat ihon rakenteelliset ominaisuudet ja ihon immuunijärjestelmän poikkeava toiminta. Taipumus atooppiseen ihottumaan on osin perinnöllinen, ja osalla potilaista on myös muita atooppisen tautiryhmän sairauksia kuten allerginen nuha tai astma. Sisäiset ja ulkoiset tekijät kuten psyykkiset tekijät, hikoilu, ihon mikrobit, ruoka-aineet, ihon kosmetiikka ja ilmasto voivat vaikuttaa ihottuman kulkuun.

Atooppisen ihottuman tyypilliset piirteet

Atooppinen ihottuma ilmaantuu tavallisesti vauvaiässä, rauhoittuu usein lapsuusvuosien kuluessa, mutta voi palata uudelleen aikuisiässä. Suurimmalla osalla atooppinen ihottuma on lieväoireinen ja sen ennuste on hyvä. Monilla oireet pahenevat talvikaudella ja lievittyvät kesällä.

Tunnusomaisia piirteitä ovat:

  • ihon kutina ja kuivuus
  • punoittavat turvonneet laikut
  • ihon halkeilu ja hilseily
  • ärtyneessä vaiheessa rikkinäinen ihon pinta ja pienet nesterakkulat

Atooppinen ihottuma on tila, jossa mm. veden haihtumista iholta estävien keramidien eli rasvahappojen määrä on ihossa alentunut. Atooppista ihottumaa sairastavien ihon läpäisyeste ei toimi normaalisti. Ihon kuivumisen seurauksena ihoon kehittyy tulehdusreaktio, josta voi kehittyä pitkäaikaista kutiavaa ihottumaa. Juuri pitkäaikaisen kutinan sanotaan olevan yksi niistä oireista joiden vuoksi atooppinen ihottuma voi heikentää elämänlaatua merkittävästi.

Atooppisen ihon hoito

Jokaisen meidän ihoon kohdistuu päivittäin ärsykkeitä, jotka voivat olla:
  • kemiallisia (saippuat tai pesuaineet)
  • fysikaalisia (ihoon kohdistuva hankaus, paine tai raapiminen)
  • allergeenejä (aineita, joita kohtaan elimistö saattaa kehittää yliherkkyysreaktion)
  • taudinaiheuttajia (virukset, bakteerit, sienet ja muut pieneliöt).

Useiden tuotteiden lisääminen iholle tarkoittaa useampia mahdollisia ihoa herkistäviä ainesosia. Monien kosmetiikkatuotteiden sisältämät säilöntäaineet, emulgaattorit ja tuoksut saattavat aiheuttaa iholle liikaa kuormitusta, epätasapainoa ja herkistymistä. Yksinkertaisuus kannattaa.

Erilaiset ihon kosteustasapainoa korjaavat atoopikolle tarkoitetut voiteet, rasvat tai öljyt ovat tärkeä osa atooppisen ihon itsehoitoa. Luonkos tuotteet sisältävät 100% ihoa hoitavia raaka-aineita. Niiden perustana on luonnolliset ja ravitsevat öljyt, jotka sisältävät iholle välttämättömiä rasvahappoja, antioksidantteja, vitamiineja ja superfoodeja. Öljytuotteet ylläpitävät ihon optimaalista pH-arvoa sekä kosteustasapainoa, ne eivät ylikuivata herkkää ihoa, vaan jättävät iholle suojaavan rasvavaipan rauhoittaen ihoinfektion oireita. Luonkos tuotteet ovat monitoimituotteita, yhdellä tuotteella saat kaikki mitä ihonhoitoon tarvitset, ne ovat vastuullisia, eivätkä kuormita ihoasi tai ympäristöäsi.

Luonkos metsämikrobituotteet on suunniteltu erityisesti tukemaan kuivan ja atooppisen ihon toimintaa. Luonkos on ensimmäisenä kosmetiikkavalmistajana lisännyt suomalaista Reconnecting Nature™ metsämikrobiuutetta tuotteisiinsa. Tämä yliopistoissa tutkittu suomalainen raaka-aine lisää iholle entistä enemmän hyviä mikrobeja. Tutkimusten mukaan uutteen päivittäinen käyttö stimuloi vastustuskykyä, sekä ylläpitää ihon tervettä toimintaa, se edistää aktiivisesti ihon eheyttä, suojaustoimintoa ja uusiutumista. (Uute Scientific edistää ihon hyvinvointia luonnon omin keinoin | Helsingin yliopisto (helsinki.fi))

Primal monitoimivoide on useiden asiakaspalautteiden perusteella auttanut vähentämään kutinaa, kirvelyä ja punoitusta iholla. Se sopii käytettäväksi esimerkiksi taiveihottumaan ja ihon vaurioituneisiin kohtiin. Atooppinen iho voi myös näkyä huulilla rohtumina tai kuivuutena. Primal voide kulkeekin jo monen matkassa, se on pakattuna kätevään, kierrätettävään pakkaukseen. Tuote sopii koko perheelle, myös lapsille, siihen ole lisätty tuoksuja eikä siis sisällä yliherkkyysreaktion aiheuttavia allergeeneja.

“Loistava voide Primal - Auttoi huomattavasti atooppiseen ihottumaan jo yhdessä yössä, parin viikon käytössä silmänympärysihon osalta kokonaan ja taipeiden osalta osittain parantuneet atooppiset ekseemaläiskät ja kutina vähentynyt huomattavasti. Aion käyttää jatkossakin.”

Peseytymisen jälkeen tulee huolehtia ihon huolellisesta kosteutuksesta. Atooppiselle iholle sopii erinomaisesti rasvan sijaan öljypohjainen kosteutus. Vitality vartaloöjy sopii isommille alueille iholla. Se toimii kosteusrasvan tavoin, levitä tuotetta suihkun jälkeen kostealle iholle, jolloin öljy imeytyy tehokkaimmin sekä sitoo kosteutta. Vitalityn sisältämä kaakaovoi on luonnon oma superkosteuttaja. Vitality sisältää myös antioksidantti- ja rasvahapporikasta kauraöljyä, joka kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Vitality sopii niin perheen pienimmille, kuin aikuisillekin, ilman lisättyä tuoksua.

“Toimiva tuote Vitality! - Auttoi ihon kuivuuteen ja pahimpiin atooppisiin ihottumiin. Tykkään myös ajatuksesta ettei ole vettä eikä säilöntä ym ylimääräisiä aineita. Jää käyttöön. Mielestäni hyvin riittoisa kun käyttää pyyhekuivalle iholle niin kuin ohjeessa sanotaan :)”
atoopikon ihomuutos parempaan | Luonkos

Atooppinen iho talvella

Talviajan kylmyys ja kuivuus saavat monen ihon oireilemaan. Viileässä kuivassa ilmassa ihoon sitoutuu vähemmän kosteutta. Samanaikaisesti lämmitys kuivattaa sisäilmaa. Erityisesti talviaikaan on tärkeää huolehtia ihon säännöllisestä kosteuttamisesta ja hoidosta.

Talvi-iholle parasta on 100% luonnollinen vartaloöljy, joka ravitsee ja auttaa ihoa ylläpitämään kosteustasapainoa. Se myös rauhoittaa kuivaa ja kutisevaa ihoa.

Luonkos tuotteista uusin: vartaloöljy Hellikki sisältää kaura-, aprikoosinkivi-, MCT- ja auringonkukansiemenöljyä sekä E-vitamiinia. Myös Hellikin sisältämä suomalainen kauraöljy lisää iholle kuivumista ehkäiseviä keramideja sekä ihoa vahvistavaa linoleenihappoa. Vartaloöljy on helppo levittää, se ei tahri vaatteita tai jätä ihoa tahmeaksi.


Atooppinen ihottuma kasvoissa

Atooppinen ihottuma kasvoissa oireilee yleensä ihon kuivuutena, kutinana sekä läiskäisenä ja punoittavana ihottumana. Sitä on harvoin vain kasvoissa, vaan yleensä kuivaa ihottumaa on myös kaulalla ja yläraajoissa. Vaikka iho voi olla kuiva ja kutiseva, atoopikon kannattaa peseytyä päivittäin: kuolleet ihosolukot ja iholla oleva lika sekä bakteerit on hyvä saada pois ärsyttämästä ihoa. Atoopikon kannattaa välttää liian peseviä tuotteita ja kuumaa vettä, joka haihduttaa kosteutta ihon rakenteissa kiihdyttämällä aineenvaihduntaa.

Kasvot kannattaa puhdistaa tuotteella, joka ei kuivata ihoa ja jota ei huuhdella vedellä. Oikeanlaiseen hoitoon ja huolenpitoon sopii erinomaisesti öljypohjainen vaihtoehto. Öljypuhdistus on helppo, tehokas ja hellävarainen vaihtoehto kasvojen puhdistamiseen, sillä lähtee kasvoilla oleva meikki, ilman hankausta ja ärsytystä iholle. Öljypuhdistuksen vaikutukset ovat omaa luokkaansa. Ne eivät ylipuhdista, kuivata tai ärsytä ihoa liian voimakkailla aineilla. Ihon ei kuulu tuntua kireältä ja kuivalta puhdistuksen jälkeen.

Luonkosin hellävarainen öljypuhdistuskakku on todellinen monitoimituote, se käy meikin puhdistamisen lisäksi silmämeikin poistamiseen etkä tarvitse puhdistuksen jälkeen edes kasvovettä! Öljypuhdistus ei muuta ihon pH-arvoa. Moni myös kokee kosteusrasvan käytön vähentyneen, tuote ei kuivata ihoa niin kuin monet muut meikinpuhdistajat.

“Minulla kuivuu ja ärtyy iho todella herkästi kylmällä säällä, öljypuhdistuskakku on pelastajani eikä kasvot pääse missään vaiheessa rutikuivaksi (yleensä pesun yhteydessä ärtyy ja kuivuu). Laitan sitä myös kasvoille ennen suihkuun menoa niin säästyy rutikuivalta ja punoittavalta ihosta suihkun jälkeen. Plussaa metsäuutteesta.” 

Luonkosin Infinity ja Radiant öljypuhdistuskakku on jokaisen atoopikon paras valinta kasvojen ihon puhdistukseen. 

Voit lisätä kosteutta sitovia ainesosia ihollesi lisäämällä puhdistuksen jälkeen muutaman pisaran öljyseerumia. Luostarin aarteet Vilja öljyseerumi kasvoille sisältää suomalaista puna-apilauutosta, jolla on tunnetusti ihoa tehokkaasti rauhoittavia ominaisuuksia. Se sisältää myös esim. kurkkuyrttiä ja tyrniöljyä, jotka lisäävät iholle tärkeitä aminohappoja, ne korjaavat tehokkaasti ihosolukkoa ja auttavat ihoa säilyttämään kosteustasapainon. Asiakkaamme ovat kehuneet tuotetta myös päänahan atooppisen ihottuman kutinaan ja hilseilyyn.
“Luostarin aarteet Vilja - Ravitseva, lähes tuoksuton öljy, joka ei ärsytä herkkää ihoani. Iho on aamulla pehmeä ja hoidetun näköinen. Myös kutiseva päänahka rauhoittui tällä öljyllä!”

Lapsen atooppinen iho

Lapsista noin 25 %:lla ja aikuisista 25–30 %:lla on joskus ollut atooppista ihottumaa, ja taudin vallitsevuus on 10–20 %. (Terveyskirjasto)

Atooppinen ihottuma oireilee eri ikäisillä lapsilla eri tavoin. Vauvoilla ihottuma lähtee usein kasvoilta ja poskilta, ja sitä voi olla lähes missä tahansa, yleensä ei kuitenkaan vaippa-alueella. Leikki-iässä ihottuma painottuu raajoihin, kaulalle ja niskaan, kun taas kouluikäisillä sitä on yleensä taipeissa, käsissä ja jaloissa. Usein atopia helpottuu tai loppuu iän myötä, mutta toisaalta se voi myös tauon jälkeen palata.

Lapsen iho on ohut ja herkkä ja sitä tulisi hoitaa mahdollisimman hellävaraisesti. Pienen vauvan ihon pesuun riittää hyvin vesi. Saatamme herkästi aiheuttaa lapselle iho-ongelmia liian voimakkailla tuotteilla ja hoidolla, pesuaineet poistavat epäpuhtauksien lisäksi myös ihon luontaisia rasvoja. Lapsen iholle hajusteettomat tuotteet ovat paras valinta.

Atooppisen ihon hoidossa tärkeitä on hyvä perushoito. Ihon säännöllinen rasvaus - hoitavien öljyjen käyttö erityisesti suihkun jälkeen, lievittävät oireita (kutina, punoitus, kirvely). Valitse lapsen iholle hajusteettomat Luonkos tuotteet, ne ovat myös ilman ihoa ärsyttäviä säilöntäaineita.

Luonkosilta löydät sopivat tuotteet pitämään huolta myös pienimpien ihosta ja hyvinvoinnista. 

“Lapsen kuivan ihon hoitoon super hyvä - Innocent vartaloöljy.Tämä toimi meillä lasten ihon hoitoon. Ei kirvele ja oli miellyttävä käyttää. Lapsetkin tykkäsi :)”


 

Tilaa rakkauskirje

Luonkosin uutiskirjeen tilaajana saat ensimmäisenä tiedon uusista tuotelanseerauksista, tapahtumista ja tarjouksista.