”Toistuva luontoaltistus on tuoreiden tutkimusten perusteella keskeinen suojautumiskeino
immuunivälitteisiä sairauksia vastaan. ”
Hieno homma. Kuulostaa hyvältä. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Pitääkö mennä metsään?
Kovassa ytimessä on terveys. Tässä yhteydessä sen vihollisia ovat immuunivälitteiset sairaudet. Muun muassa allergiat, astma, reuma, tyypin 1 diabetes, haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti. Kaikki viime vuosikymmeninä yleistyneitä vitsauksia.
Tunnetusti viisas ”vanha kansa” on vuosikaudet höpöttänyt, ettei semmoisia tauteja ennen ollut. Tai oli, mutta harvalla. Höpötykset ovat yltyneet paasauksiin, joissa koulumatka on juostu ilman kenkiä tai hiihtäen kymmeniä kilometrejä paukkupakkasessa ja suvet näppäröity käpylehmiä multa hampaissa kirskuen.
Nykytermein ilmaisten altistuttiin maaperän erilaisille bakteereille päivä toisensa jälkeen. Oltiin luontoaltistuneita kulmakarvoista varpaankynsiin.
Nuorempi kansa on hymähdellyt kohteliaasti ja saanut jorinoista ihottumaa. Vetänyt hupun syvemmälle ja uponnut digiin. Plus ylisuureen kulmasohvaan.
Tutkimustulokset ovat vanhan kansan puolella. Kun luonnolle altistuttiin monipuolisesti ja päivittäin vauvasta asti, kehittyi keholle fiksu vastustuskyky. Elimistön puolustusjärjestelmä tunnisti hyvikset ja pahikset jälkimmäiset torjuen. Elintason noustessa mikrobiköyhyys iski, kroppa meni sekaisin ja alkoi taistella omia kudoksiaankin vastaan. Betoniviidakko ei tarjonnut elintärkeää mutapainia.
Onko peli menetetty, jos elämää on eletty kaupungissa? Jos luontohypyt ovat olleet satunnaisia ja varovaisia? Jos vauvaiästä on jo ikuisuus? Tai vauva on tullut vietyä muskariin, ei metsään?
Ei hätää, sekin on tutkittu. Jo kahden viikon luontoaltistus voi parantaa kaupunkilaisen mikrobiston monimuotoisuutta.
Ei ehdi? Pysty? Viitsi? Kykene? Ei hätää silloinkaan; kadotetun luontoyhteyden palauttaminen on jo kulutustavaraa.
Helsingin ja Tampereen yliopistojen ADELE-ekosysteemihankkeen kerrottiin taannoin tähtäävän siihen, että päivittäisen luontoaltistuksen saa tulevaisuudessa kuluttajatuotteista. Se tulevaisuus on jo täällä.
15. lokakuuta kerrottiin suomalaisen Uute Scientific Oy:n Reconnecting Nature™ -mikrobiuutteesta, jota on lisätty naantalilaisen Luonkos Finland Oy:n uusimpiin luonnonkosmetiikkatuotteisiin.
Toisin sanoen ihoaan hoitamalla pystyy hoitamaan koko kehoa. Helposti, tehokkaasti, ekologisesti.
Kulmasohvallakin värähtää.