Kakkoslaatu nostaa esiin uniikit yksilöt

Kakkoslaatu nostaa esiin uniikit yksilöt

Kakkoslaatua ei Luonkosilla ajatella sekundana. Kakkoslaadussa on ulkonäköpoikkeamia, mutta massa on samaa kuin priimassakin. On loputtoman mielenkiintoista, kuinka samassa ihokakku- tai saippuamuotissa kehittyneet kaverit voivat olla niin erilaisia keskenään.

"Rakkaudella" sallii persoonallisuuden

”Miksi luksusbrändiksi luokiteltava Luonkos myy outletissaan kakkoslaatua”, kyseli Luonkosin uuden työntekijän mies kotona vaimoltaan.

Ilmeisin vastaus on Luonkosin arvomaailma. Ekologisuus ja zero waste -pyrkimys. Jos meillä silputtaisiin tuotteet mieluummin roskiin kuin myytäisiin laatupoikkeamien vuoksi kakkoslaatuna, saataisiin samaan roskapönttöön heittää paljon muutakin: luonto- ja ympäristöystävällinen toiminta, kestävä kehitys, hiilijalanjäljen kutistaminen, laadukkaiden raaka-aineiden tarkka käyttö ja nollatoleranssi tuhlaamiselle, jätteen ja jäämien vähentäminen jne.

Allekirjoittanut ei syntynyt kultalusikka suussa. Siksi toinen vastaus työkaverin miehelle nousee tunnepohjalta. Meillä kaikilla ei ole varaa ykkösluokkaan eikä ykköslaatuun. Silti me ihailemme kauniita ja laadukkaita tuotteita ja haluaisimme käyttää niitä. Outletit, alet, tehtaanmyymälät ja kirpparit antavat meillekin mahdollisuuden luksustuotteen tai -palvelun hankintaan. 

Tuntuu yksinkertaisesti reilulta, että numeroköyhä saldo ei torppaa kaikkia haaveita.

Toisaalta moni omaisuutta onnistuneesti kerännyt on kaivellut alelaareja koko ikänsä. Niin rahaa on tupannut säästymään.

Wikisanakirja luonnehtii kakkoslaatua armollisesti. ”Laatuluokitus sellaiselle, joka ei ole virheetön jonkin yleensä pienen laatuvirheen vuoksi.”. Suomisanakirja on julmempi: ”Virheellinen kauppatavara, sekundalaatuinen tavara, sekunda.”

Kakkoslaatua ei Luonkosilla ajatella sekundana. Kakkoslaadussa on ulkonäköpoikkeamia, mutta massa on samaa kuin priimassakin. On loputtoman mielenkiintoista, kuinka samassa ihokakku- tai saippuamuotissa kehittyneet kaverit voivat olla niin erilaisia keskenään. Tuotekehittäjämme aina lohduttavat, että olemme tekemisissä elävän organismin kanssa. Kaikkea ei pysty ennustamaan eikä varmistamaan.

Kakkoslaadun taustalla on syitä, joihin kakku- tai saippuamestarin on vaikea vaikuttaa. Kuten säähän. Tuotannon haastajia ovat muun muassa korkea kosteusprosentti ja helle. Massat eivät tällöin lähde kiinteytymään samalla tavoin kuin normiolosuhteissa. Tuotteiden pinnassa on tällöin kuin marmorointia, kosmisia tähtisumuja ja joskus jopa tunnistettavia hahmoja.

Luonkosissa tuotteet tehdään käsityönä. Annamme kaikkien kukkien kukkia: Mitä rustiikimpi kakku tai saippua tuotannostamme putkahtaa, sitä enemmän se saa huomiota. ”Miten on mahdollista, että näistä tuli tällaisia, kun nuo toiset ovat ihan tavallisia?” Vastaus on ilmeinen: “Luonkos tekee rakkaudella uniikkia luonnonkosmetiikkaa!” Jep, miksi tyytyä tavalliseen. Persoona edellä!

Käyttäjä tekee kakkosestakin ykkösen. Muutaman käsien välissä pyörittelyn jälkeen laatuerot häipyvät<3 Timantitkin hioutuvat ajan kanssa.

Marjut Saarinen

Kirjoittaja kyllästyi nykyjournalismin yhdyssanavirhemyönteisyyteen, etsi uuden polun ja pestautui Naantaliin Luonkosille ihokakkuja leipomaan. Siinä sivussa syntyy edelleen sanoituksia.

Subscribe to a Love Letter

Subscribe to Luonkos newsletter and be among the first to hear about new product launches, events, and offers.